top of page
Coumans Juristen 263.jpg
Foto van schrijverCoumans Juristen

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKMELDING WERKNEMER



Ziekmelding en beoordeling van ziekte

Bij een ziekmelding moet je deze accepteren en doorgeven aan de arbodienst. Het is aan de bedrijfsarts om te bepalen of iemand ziek is, niet aan jou als werkgever of aan andere (HR) collega’s.

 

Loonbetaling bij ziekte

Op grond van de wet heeft een zieke werknemer recht op 70% van het loon tijdens ziekte. Het is belangrijk om de afspraken in de arbeidsovereenkomst en eventuele cao te controleren. Soms staat in de arbeidsovereenkomst dat in het eerste ziektejaar 100% van het salaris wordt doorbetaald.

 

Verplichtingen en gevolgen bij niet verschijnen

Als een werknemer niet naar de bedrijfsarts gaat, moet je hem schriftelijk oproepen en waarschuwen dat het salaris wordt opgeschort of uitbetaling wordt gestopt als hij niet verschijnt. Documenteer dit goed.


Loonopschorting:

Reden: Dit wordt toegepast als een werknemer niet meewerkt aan voorschriften en verplichtingen die gericht zijn op re-integratie, zoals het niet verschijnen bij de bedrijfsarts.

Gevolg: Het loon wordt tijdelijk niet uitbetaald totdat de werknemer weer aan zijn verplichtingen voldoet. Zodra de werknemer zich houdt aan de afspraken, wordt het loon met terugwerkende kracht alsnog uitbetaald voor de periode van de opschorting.

 

Loonstop:

Reden: Dit wordt gebruikt in meer ernstige gevallen, bijvoorbeeld als een werknemer volledig weigert om mee te werken aan re-integratie of als er sprake is van een situatie waarbij de werknemer verwijtbaar gedrag vertoont.

Gevolg: Het loon wordt volledig stopgezet voor de periode dat de werknemer niet meewerkt. Er vindt geen nabetaling plaats voor de periode waarin de werknemer niet voldeed aan zijn verplichtingen.


Kortom, bij loonopschorting wordt het loon tijdelijk ingehouden met de mogelijkheid tot nabetaling, terwijl bij loonstop het loon definitief wordt stopgezet zonder nabetaling voor de periode waarin de werknemer niet meewerkte.

 

Re-integratie en deskundigenoordeel

Als de bedrijfsarts vindt dat de werknemer (deels) kan werken en de werknemer het daar niet mee eens is, kan hij een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen.

 

Beëindiging arbeidsovereenkomst

Na 104 weken ziekte geldt geen opzegverbod meer. Je kunt dan de werknemer een vaststellingsovereenkomst aanbieden of bij het UWV een ontslagvergunning vragen. Ook kan dan werknemer om beëindiging van de arbeidsovereenkomst en een transitievergoeding vragen. De werkgever moet hieraan meewerken onder bepaalde voorwaarden.


Vragen? Neem contact met me op, coumans@coumansjuristen.nl of 06-123 18 244.

 

bottom of page